Om tarmen og mikrofloraen

Om tarmen

Tarmen er grænsen mellem kroppens yder- og inderside og også kroppens vigtigste område for kontakt og udveksling. Tarmens velvære og balance er afgørende for vores sundhed og vækst.

Fakta om tarmen

  • Ca 9 meter lang.
  • Vi producerer ca. 75 kg afføring om året og 6 tons i løbet af livet, hvoraf halvdelen består af bakterier.
  • Tarmen har et areal på ca. 400m2 hvilket svarer til en tennisbane.
  • Vi har 100.000 milliarder bakterier i tarmen, hvilket er 10 gange mere end det samlede antal celler i hele kroppen.
  • Omkring 70 % af kroppens immunceller/forsvar findes i tarmen.
  • Der er 100 millioner nerver i tarmen.

Om mikrofloraen

  • I alt 100.000 milliarder bakterier fra 1.000 forskellige arter, alle med deres specifikke funktion.
  • Hvert individ har en unik tarmflora, et genetisk ID-kort.

Forskellige typer bakterier

  • Resident bakterier – den egen koloniserede tarmflora, unik for hvert individ.
  • Forbigående bakterier – introduceret i kroppen gennem mad eller kosttilskud. Disse koloniserer ikke i tarmen, men fungerer dels som hjælp for de herboende bakterier, dels gennem deres egne stammespecifikke egenskaber i den korte tid på 2-20 dage, de lever og virker i tarmen.
  • Mangfoldighed er meget vigtig for at bevare balancen.  

Den vigtige balance

Mikrofloraen er et komplekst økosystem og er ansvarlig for for eksempel fordøjelsen og kroppens immunforsvar.

Mange faktorer påvirker denne balance

  • Ændrede eller dårlige kostvaner
  • Stress
  • Aldring
  • Antibiotika indtagelse av sygdomsfremkaldende bakterier
  • Intag av sjukdomsframkallande bakterier

En forstyrret balance kan forårsage en række forskellige problemer.

No items found.
Lær mere om maven

Hvorfor det er vigtigt at spise mælkesyrebakterier

Dårlig kost og en livsstil med høj stress udsætter tarmfloraen for store udfordringer. Man ved i dag, at artsrigdommen og mængden af ​​bakterier i tarmfloraen er påvirket af, hvordan vi lever, og hvad vi spiser, og at jo større artsrigdommen i tarmfloraen er, jo bedre modstandsdygtighed har vi over for sygdomme og ubalance.

Lær mere om maven

Det lille barns vigtige tarmflora

Tarmfloraen etableres og udvikles gradvist i forskellige stadier i løbet af disse 1.000 dage. Mangfoldighed og sammensætning af tarmfloraen påvirkes af flere faktorer.

Lær mere om maven

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika blev opfundet allerede i 1965, men kommer oprindeligt fra det græske og betyder "for livet". Verdenssundhedsorganisationen WHO har senere defineret ordet og dets betydning...

Lær mere om maven

Sikker overlevelse og patenterede beskyttelsesteknologier

Mælkesyrebakteriers egenskaber og aktivitet afhænger af deres levedygtighed i værtens mave-tarmkanal, hvor de primært virker.

Lær mere om maven

Urolig mave

Forstyrrelser i mave-tarmkanalen - eller "urolig mave" - ​​er desværre et udbredt problem i dag.

Lær mere om maven

Om tarmen og mikrofloraen

Tarmen er grænsen mellem kroppens yder- og inderside og også kroppens vigtigste område for kontakt og udveksling.

Lær mere om maven

Om mælkesyrebakterier

Mikroorganismer findes overalt på jorden og i både mennesker og dyr. I alt vandet, i luften vi indånder og i den mad vi spiser.

Lær mere om maven

Ballonmave, oppustet og luftig er langt de mest almindelige maveproblemer hos svenske kvinder.

Ballonmave, oppustet og luftig er langt de mest almindelige maveproblemer hos svenske kvinder.

Lær mere om maven

Karakterisering viser bakteriestammernes særlige egenskaber.

Der findes mange forskellige stammer af fx Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskaber, men påvirker deres miljø på forskellig vis.

Lær mere om maven

Vores producenter

I 1934 blev Institut Rosell grundlagt af mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for udviklingen af ​​probiotika i verden.